WK 1974 West Duitsland

 
Historie WK: 1974 in West Duitsland !
Teams 16
Wedstrijden 38
Doelpunten 97
Spelers 267
Stadions 9
Toeschouwers 1.768.152
Winnaar West-Duitsland
Verliezend finalist Nederland
Derde plaats Polen
Vierde plaats BraziliŽ
Topscorer Grzegorz Lato (Pol, 7 goals)

Nederland de complimenten, West-Duitsland de hoofdprijs. Dat is in ťťn zin de samenvatting van de tiende strijd om de wereldbeker, in 1974 in West-Duitsland. Het toernooi zou de geschiedenis ingaan als het evenement waarop het Nederlandse totaalvoetbal van Rinus Michels hoogtij vierde.

Oranje hanteerde een speelstijl waarbij spelers voortdurend van positie wisselden: verdedigers doken op in de voorhoede, aanvallers schuwden verdedigende taken niet. Het bracht Oranje, met Johan Cruijff als grote blikvanger, voor het eerst in zijn historie in een finale op een groot toernooi. Nederland had tot aan de eindstrijd tegen het West-Duitsland van Kaiser Franz Beckenbauer veertien keer gescoord in zes wedstrijden en slechts ťťn doelpunt om de oren gekregen. Oranje zette die trend voort door al na een dikke minuut te scoren tegen de oosterburen, die op dat moment de bal nog niet hadden aangeraakt.

Nederland verloor de eindstrijd uiteindelijk met 2-1 en moest genoegen nemen met de complimenten voor het flitsende spel tijdens de zeven WK-duels. Behalve Oranje speelde ook Oost-Duitsland een opvallende rol door in de eerste officiŽle interland tegen West-Duitsland meteen te zegevieren (1-0 in de groepsfase, doelpunt JŁrgen Sparwasser). Verder was er een hoofdrol voor een fris spelend Polen, dat in Grzegorz Lato de topscorer van het toernooi in huis had.  [bron: VI]
 

Nederland deed dus mee en speelde de volgende wedstrijden:

 • WK 1974 - West-Duitsland
  Eerste ronde:
 • Nederland - Uruguay 2-0
   
 • Nederland - Zweden 0-0
   
 • Nederland - Bulgarije 4-1
  Tweede ronde:
 • Nederland - ArgentiniŽ 4-0
   
 • Nederland - DDR 2-0
   
 • Nederland - BraziliŽ 2-0
  Finale:
 • Nederland - West-Duitsland 1-2

 

Naar de vorige WK << | naar de volgende WK >>

 

 

Copyright Brazil-2014.nl  - Partner van DannHensums.com

 

Home WK nieuws Oranje Winkel Linken Mailbox 

WK 2010

EK 2012

WK 2014

EK 2016

WK 2018

WK 2022

 

 

Hosted by:
Argeweb Hosting