WK 1994 USA

 
Historie WK: 1990 in USA !
Teams 24
Wedstrijden 52
Doelpunten 141
Spelers 427
Stadions 9
Toeschouwers 3.587.538
Winnaar BraziliŽ
Verliezend finalist ItaliŽ
Derde plaats Zweden
Vierde plaats Bulgarije
Topscorer Salenko (Rus, 6 goals), Stoichkov (Bul, 6 goals)

De toewijzing van het WK aan de Verenigde Staten stuitte aanvankelijk op kritiek, maar het evenement op Amerikaanse bodem groeide uit tot een groot succes. De wil om te winnen en daarmee het aanvallende voetbal kreeg eindelijk weer de overhand en met gemiddeld 70 duizend toeschouwers per wedstrijd kroonde het vijftiende WK zich tot het best bezochte toernooi in de historie.

Op dit WK mochten de keepers voor het eerst een terugspeelbal van een ploeggenoot niet meer in hun handen nemen en werden de richtlijnen voor scheidsrechters flink aangescherpt, hetgeen resulteerde in liefst veertien rode kaarten. Het WK in Amerika leverde voor het eerst een voetbalmoord op. De Colombiaanse international Andres Escobar werd in eigen land vermoord omdat zijn eigen doelpunt in de tweede groepswedstrijd tegen het gastland voor Colombia de uitschakeling betekende.

Op het WK 1994 waren zeven van de acht kwartfinalisten (waaronder Nederland) van Europese komaf. BraziliŽ was de enige uitzondering, al hanteerden De Goddelijke Kanaries een Europese speelstijl. Met het zeer succesvolle aanvalskoppel Romario-Bebeto bereikten de Brazilianen (onder meer door een 3-2 zege in een spectaculair duel met Oranje) de finale, waarin ItaliŽ de tegenstander was. Voor het eerst in de WK-historie werd er zelfs na 120 minuten voetbal niet gescoord tijdens de eindstrijd. BraziliŽ won de strafschoppenreeks na een cruciale misser van Roberto Baggio uiteindelijk met 3-2.

Van de Europese ploegen ontpopten RoemeniŽ (met Gheorghe Hagi als smaakmaker), Bulgarije (met Yordan Letchkov en Hristo Stoichkov als blikvangers) en Zweden (met Kennet Andersson, Martin Dahlin en Thomas Brolin als uitblinkers) zich als revelaties van het toernooi. De twee laatste landen troffen elkaar in de troostfinale, die de ScandinaviŽrs met 4-0 wonnen [bron: VI]
 

Nederland deed mee en speelde de volgende wedstrijden:

 • WK 1994 - Verenigde Staten
  Eerste ronde:
 • Nederland - Saoedi-ArabiŽ 2-1
   
 • Nederland - BelgiŽ 0-1
   
 • Nederland - Marokko 2-1
  Achtste finale:
 • Nederland - Ierland 2-0
  Kwartfinale:
 • Nederland - BraziliŽ 2-3

 

Naar de vorige WK << | naar de volgende WK >>

 

 

Copyright Brazil-2014.nl  - Partner van DannHensums.com

 

Home WK nieuws Oranje Winkel Linken Mailbox 

WK 2010

EK 2012

WK 2014

EK 2016

WK 2018

WK 2022

 

 

Hosted by:
Argeweb Hosting