WK 1998 Frankrijk

 
Historie WK: 1998 in Frankrijk !
Teams 32
Wedstrijden 64
Doelpunten 171
Spelers 573
Stadions 10
Toeschouwers 2.785.100
Winnaar Frankrijk
Verliezend finalist BraziliŽ
Derde plaats KroatiŽ
Vierde plaats Nederland
Topscorer Davor Suker (Kro, 6 goals)

Na zestig jaar was Frankrijk opnieuw gastheer van het WK. Op het WK 1998 was er voor het eerst in de geschiedenis plaats voor 32 deelnemers. Dat betekende dat er tijdens de kwalificatiecampagne voor het toernooi wereldwijd liefst 174 landen op jacht gingen naar een WK-ticket. De uitbreiding van het deelnemersveld had tot gevolg dat alleen de nummers ťťn en twee in de groepsfase zich zouden plaatsen voor de knock-outfase van het toernooi.

De verwachtingen in het gastland van de prestaties van de nationale ploeg waren hooggespannen, maar De Haantjes gingen niet ten onder aan de druk. Gesteund door een solide defensie en met de geniale spelmaker Zinedine Zidane als motor bereikte de Franse ploeg van bondscoach Aimet Jacquet glansrijk de finale, waarin het BraziliŽ (zonder het plotseling ziek geworden supertalent Ronaldo) op zijn grootste WK-nederlaag ooit trakteerde (3-0). Frankrijk, een ploeg met veel Noord-Afrikaanse migranten, was voor het eerst 's werelds beste.

Het WK 1998 in Frankrijk was geen onvergetelijk toernooi, maar werd wel hoger aangeslagen dan het WK 1990 en zelfs het WK 1994. De wedstrijden hadden een opener karakter en bovendien was er meer drama. Zoals in de boeiende achtste finale tussen Engeland en ArgentiniŽ (2-2), met een fraai doelpunt van Michael Owen en een rode kaart voor David Beckham.

Behalve Frankrijk viel debutant KroatiŽ in positieve zin op. De nieuwe Europese natie veroverde, mede dankzij zes goals van topschutter Davor Suker, de derde plaats door de troostfinale tegen Nederland met 2-1 te winnen. Oranje was in Frankrijk dicht bij zijn derde WK-finale, maar strandde in de halve finale na strafschoppen op BraziliŽ. [bron: VI]
 

Nederland deed mee en speelde de volgende wedstrijden:

 • WK 1998 - Frankrijk
  Eerste ronde:
 • Nederland - BelgiŽ 0-0
   
 • Nederland - Zuid-Korea 5-0
   
 • Nederland - Mexico 2-2

  Achtste finale:

 • Nederland - JoegoslaviŽ 2-1
  Kwartfinale:
 • Nederland - ArgentiniŽ 2-1
  Halve finale:
 • Nederland - BraziliŽ 1-1 (n.p. 3-5)
  Troostfinale:
 • Nederland - KroatiŽ 1-2

 

Naar de vorige WK << | naar de volgende WK >>

 

Copyright Brazil-2014.nl  - Partner van DannHensums.com

 

Home WK nieuws Oranje Winkel Linken Mailbox 

WK 2010

EK 2012

WK 2014

EK 2016

WK 2018

WK 2022

 

 

Hosted by:
Argeweb Hosting