WK 2002 Japan en Zuid Korea

 
Historie WK: 2002 in Japan en Zuid Korea !
Teams 32
Wedstrijden 64
Doelpunten 161
Spelers 581
Stadions 20
Toeschouwers 2.705.197
Winnaar BraziliŽ
Verliezend finalist Duitsland
Derde plaats Turkije
Vierde plaats KroatiŽ
Topscorer Ronaldo (Bra, 8 goals)

Voor het eerst in de historie koos de FIFA met Japan en Zuid-Korea voor twee landen als gastheer van het WK. Bovendien had het evenement voor het eerst op het Aziatische continent plaats. Het toernooi in het Verre Oosten zou de geschiedenis ingaan als het WK van de verrassingen.

Symbolisch voor de stortvloed aan surprises was de 1-0 zege van WK-debutant Senegal op regerend wereldkampioen Frankrijk in de openingswedstrijd in Seoul. De Fransen slaagden er niet in zich te herstellen van die klap en verlieten het toernooi al na drie duels, zonder daarbij ook maar ťťn keer gescoord te hebben. Ook de twee andere kanshebbers Portugal (met sterspeler Luis Figo) en ArgentiniŽ (met goalgetter Gabriel Batistuta) overleefden de eerste ronde niet.

Tegenover het vroegtijdig sneuvelen van enkele grootmachten stond de doorbraak van underdogs als Zuid-Korea, Senegal, Turkije en de Verenigde Staten. De opmars van de Zuid-Koreanen, onder leiding van bondscoach Guus Hiddink, sprak nog het meest tot de verbeelding. De ploeg van de Achterhoeker schakelde in de achtste finale ItaliŽ uit en riep in de kwartfinale Spanje een halt toe. Daarbij moet wel worden gezegd dat de Koreanen optimaal profiteerden van scheidsrechterlijke dwalingen. Het gastland strandde uiteindelijk in de halve finale tegen een ijzersterk en oerdegelijk Duitsland.

Met de finale BraziliŽ-Duitsland had het toernooi een finale tussen de twee sterkste ploegen in de WK-historie. De Goddelijke Kanaries trokken uiteindelijk aan het langste eind (2-0), met hoofdrollen voor topschutter Ronaldo (acht treffers) en doelman Oliver Kahn. De Duitse goalie speelde een fantastisch toernooi, maar blunderde in de eindstrijd bij een van Ronaldo's doelpunten. [bron: VI]
 

Nederland deed niet mee.

Naar de vorige WK << | naar de volgende WK >>

 

 

 

 

 

 

 

Copyright Brazil-2014.nl  - Partner van DannHensums.com

 

Home WK nieuws Oranje Winkel Linken Mailbox 

WK 2010

EK 2012

WK 2014

EK 2016

WK 2018

WK 2022

 

 

Hosted by:
Argeweb Hosting