EK 2012 in Polen en Oekra´ne

Amsterdam | 1 oktober 2008 De UEFA heeft de organisatie van de EK-eindronde in 2012 toegewezen aan Polen en Oekra´ne. Het veertien leden tellende uitvoerend comitÚ van de Europese bond, bijeen in Cardiff, verkoos in een geheime stemming de duo-kandidatuur verrassend boven die van ItaliŰ en KroatiŰ/Hongarije. ItaliŰ, dat in een eerdere stemronde de meeste stemmen had gekregen, gold als favoriet.

Op 18 april 2007 maakte de UEFA al bekend dat de eindronde net als in de recente edities met zestien landen gespeeld wordt. Een voorstel van een aantal landen om dat aantal naar 24 te verhogen, haalde het niet. De duels op het EK van 2012 worden gelijk over beide landen verdeeld. In Polen zijn Gdansk, Poznan, Warschau en Wroclaw als speelsteden aangewezen. De duels in Oekra´ne vinden plaats in Kiev, Donetsk, Dnjepropetrovsk en Lviv. Het beoogde stadion voor de finale is het Olympisch Stadion in Kiev dat na renovatie 75.000 van de 84.000 plaatsen zou overhouden. Het stadion werd eerder gebruikt voor het voetbaltoernooi bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou.

De EK-finale zal waarschijnlijk in het nationale stadion in Kiev (capaciteit 83.450 zitplaatsen) gespeeld worden. Een aantal stadions (Gdansk, Warschau) moet nog worden gebouwd. In de meeste overige speelsteden worden bestaande stadions de komende jaren gerenoveerd.

Beide landen organiseerden niet eerder een groot voetbaltoernooi. Zowel Polen als Oekra´ne wist zich bovendien nooit voor een EK-eindronde te kwalificeren.

De keuze voor de voormalige Oostbloklanden kwam als een verrassing. ItaliŰ stond van tevoren te boek als de grootste favoriet. Het land wilde graag een frisse start maken na de omkoopschandalen en buitensporig supportersgeweld waar het Italiaanse voetbal de afgelopen tijd mee te maken kreeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Copyright Polska 2012.nl  - Partner van DannHensums.com

 

WK 2010

EK 2012

WK 2014

EK 2016

WK 2018

WK 2022

Hosted by:
Argeweb Hosting